{[['
']]}
Malzemeler:
- 120 g pakmaya yaş maya veya 2 tatlı kaşığı pakmayakuru maya (10 g)
- 1/2 su bardağı ılık süt (100 g)
- 1 fincan toz şeker (50 g)
- 2 tatlı kaşığı tuz (8 g)
- 50 g tereyağı veya margarin (eritilmiş)
- 3,5 su bardağı un (400 g)
- 1/4 su bardağı ılık su (50 g)
- 2 adet yumurta
İç Malzemesi:
- 5 su bardağı elma, soyulmuş ve doğranmış
- 2 çorba kaşığı limon suyu (30 g)
- 1 çorba kaşığı su (15 g)
- 3/4 su bardağı şeker (120 g)
- 2 çorba kaşığı un (30 g)
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın (2g)
- 1,5 su bardağı un (175 g)
- 1 fincan şeker (50 g)
- 1 çay kaşığı tuz (2 g)
- 1/4 tatlı kaşığı tarçın (1 g)
- 75 g tereyağı
Süt, şeker, tuz ve tereyağını küçük bir kapta, tereyağı eriyene kadar ısıtın, ılımaya bırakın. Mayayı büyük bir kasede elektrikli mikser kullanarak su ile karıştırın. Ilık sütlü karışımı, yumurtayı, 2 su bardağı unu (250 g) ekleyin. 3 dakika mikserle orta hızda karıştırın. 1 su bardağı daha un (100 g) ekleyip karışımı tahta kaşıkla yumuşak bir hamur haline getirin. Hamuru unlanmış tezgaha alıp pürüzsüz olana kadar 10-15 dakika yoğurun. Yapışmasını engellemek için gerektikçe un ekleyin. Üstünü örtüp iki misli kabarıncaya kadar yaklaşık 1 saat ılık bir yerde bekletin.
Elmalı içi ve üst malzemeyi hazırlayın. Stroysel üstü hazırlamak için un, şeker, tuz ve tarçını karıştırın. Tereyağını eritip ağır ağır parmak uçlarınızla ovarak una ekleyin.
Hamuru yumruklarınız ile bastırıp unlanmış bir tezgahta kısa süre yoğurarak içindeki havayı çıkarın. 35 cm çapındaki yağlanmış pizza kalıbına ya da 25×40 cm’lik bir pasta kalıbına koyup üzerini örtün ve 5-10 dakika kabarmaya bırakın. Hamuru elinizle hafifçe bastırarak kalıba iyice döşeyin. Önce hazırladığınız iç malzemeyi, sonra stroysel üstünü düzgün bir şekilde yayın. Yaklaşık 20 dakika kabarmasını bekleyin.
190°C’lik, önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. 20 dakika rafta soğutun, isteğe göre, servisten önce üzrine pudra şekeri serpin.
Elmalı İç Malzemesi Yapılışı:
Bir tencerede elmaları, limon suyunu ve suyu karıştırın. Orta ateşte kaynattıktan sonra kapağını kapatıp, ara sıra karıştırarak, elmalar yumuşayana kadar 8-10 dakika pişirin. Şekeri, unu ve tarçını ekleyin, koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Ateşten alıp oda sıcaklığında soğumasını bekleyin
Kaynak: Yemek-Tarifleri.tv
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder